25 Mayıs 2014 Pazar

L-P

 loop check
İngilizce: loop check
Türkçe: yankılı denetim,

1)Veri iletişiminde gönderilen verilerin geri yansıtılması ve gönderilenle yansıyanın birbirleriyle karşılaştırılmasıyla yürütülen sağlama. Eşanlamlısı “echo check”.

 multimode distortionİngilizce: multimode distortion
Türkçe: kipsel bozulma, modal bozulma,

1)Çok kipli optik liflerde görülen ve her kipteki dalga yayılımının aynı olmamasından kaynaklanan işaret bozulması ve dolayısıyla bant genişliğinin azalması. Lifin eksenine yakın seyredip daha az yansımaya uğrayan ışınların taşıdığı işaret daha erken varırken, optik yol uzunluğu daha büyük olan çok yansımalı kipler daha geç varırlar; böylece işaret zaman içinde yayışmış, kopyaları birbirine bulaşmış olur. Eşanlamlıları “intermodal delay distortion, modal distortion, intermodal distortion”.


 network card
İngilizce: network card
Türkçe: ağ kartı,

1)Bilgisayar ya da yazıcı gibi bir aygıtın ağa erişimini sağlayan, aygıtla fiziksel ortam arasında aracılık yapan, aygıtın ağ üzerinden diğer aygıtlarla iletişim kurmasına elveren ve aygıtın ağ ile arayüzünü sağlayan birim. Eşanlamlıları “NIC, network interface card, LAN card, network adapter”.


optical disk
İngilizce: optical disk
Türkçe: optik disk, lazer disk,

1)Verilerin lazer ışını aracılığı ile okunup yazıldığı polikarbon yassı disk. Optik diskler bilgisayar, audio ve video alanında yüksek depolama sığalarından ötürü yeğlenirler. Optik disk türleri salt okunur, bir kez yazılır ve yeniden yazılabilir olarak üçe ayrılır. Lazer disklerin yarıçapı 30 santimetre iken yoğuntekerlerin (CD) yarıçapı 12 santimetredir. Eşanlamlısı “laser disk”.


predictionİngilizce: forecasting
Türkçe: öngörü,

1)Bir işaret ya da sürecin geçmişteki gözlemlerine dayanarak gelecekteki değerlerini kestirmek. Eşanlamlısı “prediction”.




Kaynak:http://www.bilisimsozlugu.net adresinden alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder